Meest voorkomende fraude bij Online Dating

  1. SMS-fraude
    Deze vorm van oplichting vindt plaats wanneer mensen reageren op een willekeurig profiel. Vervolgens krijgen mensen een positief antwoord en wordt er op een contact gezinspeeld. De vraag die hier echter bij wordt gesteld is of dat via een andere site kan. Wanneer mensen deze site bezoeken dienen zij om in contact te komen een SMS te sturen of een betaal-telefoonnummer te draaien. De persoon waarmee iemand in contact probeerde te komen blijkt vervolgens niet te bestaan. Het enige wat mensen eraan overhouden is een duur sms-abbonnement of gemaakte kosten voor het bellen naar dure telefoonnummers.  
  2. Geld overmaken
    Bendes uit onder andere Nigeria sturen berichten rond waarin zij proberen mensen wijs te maken dat het verstandig is om een aanzienlijk bedrag over te maken. Een persoon waarmee iemand in contact is gekomen blijkt bijvoorbeeld terminaal ziek, en heeft nog enkele weken leven. Omdat de persoon geen familie meer heeft en een eenzaam leven leidt, wordt de erfenis aangeboden. Om dit te realiseren hoeven er ‘enkel’ nog notariskosten te worden betaald. Dan wordt natuurlijk de vraag gesteld aan mensen om deze kosten voor te schieten. En wanneer mensen hierin meegaan, zien ze dit geld nooit meer terug.
  3. Zielige verhalen
    Een andere oprichtingsmethode is het vragen van geld om een reis te betalen om in contact te komen. Wanneer dit geld is overgemaakt horen mensen niets meer. Ook kan het zo zijn dat er financiële steun wordt gevraagd in verband met ziekte. En hoe erg dit ook klinkt: maak nooit geld over. Het risico om het voor altijd kwijt te zijn is simpelweg te groot.

Waar moet je op letten?

Het is bijzonder lastig om vast te stellen of ergens oplichters achter zitten. Wees daarom altijd op je hoede en maak nooit geld over. Mijd ook het sturen van SMS en het draaien van dubieuze telefoonnummers.

Het is verstandig om je niet direct helemaal bloot te geven wanneer je online contact met iemand hebt via een datingsite. Het maakt je kwetsbaarder wanneer een eventuele oplichter veel over je privé-leven weet. Vertel daarom ook nooit te persoonlijke dingen.

Wat als je toch bent opgelicht?

Bewaar bewijsmateriaal en ga hiermee naar de politie. Alleen op deze wijze kan er wat aan de oplichtingspraktijken gedaan worden. Je helpt dan niet alleen jezelf, maar ook vele andere internetgebruikers.

Tot slot

Online dating is hartstikke leuk en veilig als je maar oplet. Verricht membership-betalingen alleen bij grote gerenommeerde sites, en ga nooit in op verzoeken vanuit profielen om geld over te maken. Het overgrote deel van de profielen is gelukkig aangemaakt door mensen die een totaal ander doel hebben: leuke mensen ontmoeten!

Terug
daten in de buurt